Säkerhet är viktigt ur många olika perspektiv och det finns vissa områden där DB Schenker som transportbolag måste vidta extra försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten för sina medarbetare och andra inblandade parter.
Säker hantering av farligt gods
DB Schenker har lång erfarenhet av att transportera farligt gods och säkerställa efterlevnad av de många, ibland komplexa, lagar och regler som finns. Eftersom alla i en transportkedja spelar en viktig roll vid transport av farligt gods, värdesätter DB Schenker sitt nära samarbete med kunder, transportörer och andra intressenter. De arbetar aktivt med frågor som rör farligt gods på alla nivåer inom koncernen – för att minimera riskerna.
DB Schenker ser ständigt över sina processer, både genom interna revisioner och egenkontroller samt via externa parter och myndigheter. Alla medarbetare som är involverade i farligt gods-transporter har erforderlig utbildning och går kontinuerligt kurser för att upprätthålla kompetensen.
Alla förare som kör farligt gods har ADR-förarintyg för transport av farligt gods eller har genomgått ADR 1.3-utbildning beroende på vilken typ av gods som ska transporteras. De genomför regelbundet utvärderingar av sina underleverantörer, både vad gäller utbildningskrav och andra viktiga frågor kring farligt gods.
Företaget har etablerat ett nära samarbete gällande transport av farligt gods inom sina nordiska länder under 2023. Framöver kommer de att vara ännu bättre förberedda för att ta sig an de hinder som ligger framför dem.
Så arbetar DB Schenker med trafiksäkerhet
Eftersom DB Schenker är en av Nordens största transportleverantörer är många tusen fordon ute på vägarna varje dag. De vill förstås göra sitt yttersta för att säkerställa trafiksäkerheten. Grundkraven är att alla deras fordon ska vara välutrustade och följa service-intervallen.
Varje år genomför DB Schenker stickprovskontroller och revisioner hos sina åkerier, där de kontrollerar att deras policyer följs, att service utförs enligt angivna intervall och att åkeriernas arbetsmetoder är enligt överenskommelse. Majoriteten av de nordiska lastbilarna har alkolås installerade och siffran ökar successivt. Deras eget åkeri, Schenker Åkeri AB, har alkolås i samtliga fordon.
Hur vet de när det har skett en olycka?
För att kunna reagera snabbt när olyckor inträffar har DB Schenker tre olika system på plats: HelpDesk Palvelu i Finland, Rayvn i Norge och Infolarm i Sverige. Systemen säkerställer att berörda parter får nödvändig information om händelsen, och gör att de kan agera snabbt dygnet runt samt att de kan analysera och följa upp ärenden i detalj.
Ladda ner vår nordiska hållbarhetsredovisning